© Copyright – Pro Religione et Libertate
Een greep uit ons portfolio
Een kleine greep uit de projecten en activiteiten waar Pro Religone et Libertate recent een financiële bijdrage aan heeft geleverd.
Christelijk leiderschap
Netwerkvorming christelijke wetenschappers
eer samenwerking tussen IFES, ForumC en Stichting voor Christelijke Filosofie is een vast agendapunt in de bespreking van PRL met deze organisaties. In 2023 is een gezamenlijk project van start gegaan om het netwerk van christelijke wetenschappers nieuw leven in te blazen. Dat jaar heeft een eerste, drukbezochte netwerkdag plaatsgevonden. Dit wordt jaarlijks herhaald. Op de eerste ontmoetingsdag is meteen een lijst samengesteld met aanbod aan christenwetenschappers als spreker voor christelijke studentenverenigingen.
PRL ondersteund dit initiatief voor een periode van, vooralsnog, drie jaar.
Warme gemeenschappen
Stichting l’Abri Nederland
L’Abri is een christelijke woongemeenschap en studiecentrum, waar ruimte is om antwoorden te zoeken op eerlijke vragen over God en het belang van het menselijk bestaan. L’Abri is het franse woord voor ‘schuilplaats’. Het is een plek waar iedereen welkom is om tijd en ruimte te geven aan verschillende levens- en geloofsvragen in de setting van de gemeenschap.
Uitgangspunt daarbij is dat het christelijk geloof gaat over alle aspecten van het leven, niet alleen voor een klein ‘spiritueel’ deelaspect. In lezingen en presentaties probeert l’Abri deze visie uit te werken over o.a. maatschappij en cultuur, politiek, wetenschap, kunst en menselijke relaties.
Als PRL zijn we onder de indruk van hoe l’Abri op een waardevolle wijze vorm weet te geven aan het samen leven en samen leren. Met ongelofelijke inzet van de -inwonende- medewerkers wordt hier heel zinvol werk gedaan. Een warme gemeenschap, gastvrij, eenvoudig van stijl, in afhankelijkheid van God.
In 2023 besloot PRL om dit werk te ondersteunen.
Gereformeerd cultuurgoed, kunst en literatuur
Schrijvers voor Gerechtigheid
Schrijvers voor Gerechtigheid is een collectief van liedschrijvers. Zij maken liederen voor de kerk over het doen van recht. Recht aan mensen, recht aan de schepping, recht aan God. Hun liederen van de albums Zeeën van Recht (2011) en Licht Aan (2014) zijn nog steeds dagelijks te horen in kerken, op evenementen en op tal van andere plekken.
Wat we zingen in onze kerken bepaalt mede hoe we over God denken, over de wereld om ons heen, en over onze rol in die wereld. Daarom brengt het collectief liederen om te zingen in de kerk; over hoop en recht en over het Goede Nieuws.
Nu confronteert de klimaatcrisis en het enorme verlies van biodiversiteit ons allen met de realiteit dat de schepping knarst en kraakt, dat zij kreunt als in barensweeën. Die weerbarstigheid wil Schrijvers voor gerechtigheid benoemen en (laten) bezingen, in zeven nieuwe liederen over de schepping. Deze ‘Scheppingsliederen’ worden uitgebracht in combinatie met filmpjes en een boek vol achtergrondverhalen en gespreksstof. Een compleet pakket waarmee kerken hun diensten, Bijbelkringen en andere activiteiten kunnen verrijken en verdiepen. Een pakket waarmee organisaties hun verhaal opnieuw kunnen ondersteunen.
PRL ondersteunt deze productie met een eenmalige bijdrage.
Warme gemeenschappen
Interculturele Gemeentestichting Zwolle
Interculturele Gemeentestichting Zwolle ondersteunt migrantenevangelisten en -voorgangers en hun gemeenschappen in de regio Zwolle. Vanuit de lokale kerken is in 2022 een initiatief gestart om het leiderschap in deze kerken te versterken. Er zijn inmiddels vier taalgroepen actief: Urdu, Arabisch, Portugees en Engels. Doordat er ook gewerkt wordt met interculturele kerkdiensten en gezamenlijke maaltijden ontstaan er langere termijn verbindingen en ook steeds meerkleurigere kerken.
Christelijk leiderschap
LUX Academy
Stichting PRL steunt LUX Academy bij het organiseren van een traineeship voor jongvolwassenen die zich willen verdiepen in de vraag wat het leven de moeite waard maakt. LUX werkt vanuit de overtuiging dat het christelijk geloof relevant is voor levensvragen van jongvolwassenen van vandaag. Het traineeship zal bestaan uit een cursus van vijf bijeenkomsten, een vrijwilligersproject en afgesloten worden met een slotbijeenkomst. Het project vindt plaats in Den Haag.